Het Nieuwe Jaar

Gepubliceerd op 1 januari 2024 om 12:51

Goede voornemens doe ik niet aan! Ik vind het stom. Zo… dat is er uit. Het is niet voor mij weggelegd, het is altijd hetzelfde en na 14 dagen ben ik het toch alweer vergeten. Maar als ik een wens mag doen, dan wens ik mezelf een lekker rustig jaar. Een jaar zonder levensgrote veranderingen die van alles op z'n kop zet. Ja, een nieuw jaar waarin ik de focus helemaal kan leggen op mijn fotografie. 

Het afgelopen jaar was, op persoonlijk gebied, gewoon klote. En dat was/is helemaal ok! Rouwen laat zich niet sturen en komt wanneer het zelf wil. Het is ook echt voorbij gevlogen. Ik ben, denk ik, de helft ook kwijt van wat er allemaal gebeurd is.

Dit heeft natuurlijk effect gehad op mijn fotografie. De vrolijke Ees was ver te zoeken en wanneer hij er wel was, koste het ontzettend veel energie. Ik ben een pro en laat dat niet snel merken. Alleen Richard heeft flink wat voor zijn kiezen gekregen (sorry lief). 

Door de zware tijd in mijn persoonlijke leven, had ik besloten om rustig aan te doen en het motto was; we zien wel. Geen doelen, geen targets, niks. Echt… wel zien wel! Eerlijk toegegeven, dit was niet aan het begin van het jaar, want toen dacht ik nog dat het allemaal prima ging. Gurl, zat ik er naast hahaha

Als ik dan terugkijk op het afgelopen jaar , dan heb ik mijn beste fotografie jaar tot nu toe gehad! Raar, maar wel waar. En daar ben ik stiekem heel trots op. 

Ondanks dat ik het echt rustig aan heb gedaan en alleen dingen heb gedaan waar ik echt (soort van) blij van werd, ben ik trots op de dingen die ik gedaan heb. Elke maand was ik lekker bezig met fotograferen. Het ging niet allemaal vanzelf, maar veel ook wel. Uiteindelijk heb ik er mijn beste jaar van kunnen maken. Ik heb onder andere veel dingen kunnen proberen en kunnen uitvogelen. En… my god… als ik er nu aan terug denk, ontzettend leuk en leerzaam.

Kleine terugblik

In Maart had ik mijn eerste minishoot sessie in Kollum, wat een geweldig succes was. Nog steeds dankbaar dat mijn zus haar huiskamer ter beschikking had gesteld… (lees: “ohja Alletta, ik heb minisessies gepland staan en dat doe ik bij jou thuis.”).

Die middag hebben we echt zulke mooie portretfoto’s gemaakt. Toen ik later foto's binnen kregen van de portretten die bij de mensen thuis aan de muur hangen, voelde het een beetje onwerkelijk. Dat is namelijk altijd een droom van me geweest: Mijn werk aan de muur bij mensen thuis. Een hele toffe ervaring, die voor herhaling vatbaar is. 

Naast mooie portretten (onder andere gezinsportretten, duoportretten, verjaardagsfoto’s), heb ik dit jaar ook weer heel veel mooie “boudoirisch” foto’s mogen maken. Geweldig om te doen. Heel af en toe deel ik sommige foto’s in de stories op Insta & Facebook, maar i.v.m. de privacy van de dames kan ik helaas niks laten zien. Ik ontmoet de meest fantastische persoonlijkheden en allemaal hebben ze een verhaal waar je u tegen zegt. Hopelijk kan ik jullie een keer iets meer meenemen in deze wereld van de erotiek. Het is namelijk mega boeiend en ik vind het bijzonder interessant.


Het meest trotse ben ik op het filmpje wat ik gemaakt heb van het uitstrooien van het as van mem. In samenwerking met Janneke (Janneke Zoon fotografie) die geweldige en mooie dronebeelden gemaakt heeft. Ik vond het belangrijk om alles rondom het overlijden van mem vast te laten leggen. Ik heb de week na het overlijden alles gefotografeerd, de uitvaart is opgenomen en dit was het laatste ding om mee af te sluiten. Het is iets ontzettend waardevols geworden wat heel fijn is om te hebben en zo af en toe terug te kunnen kijken. Het is precies zoals ik het voor ogen had. Heel rustig, sereen & intiem.
Mocht je het filmpje willen zien, klik dan hier en scrol naar beneden.

 

Naast deze mooie dingen, heb ik zeker ook dingen geleerd en zijn sommige dingen duidelijker voor me geworden. Op persoonlijk vlak is rouwen iets ontzettends hards en rauw. Het is vele malen heftiger dan ik zelf gedacht en verwacht had. Het heeft mij dingen laten voelen en ervaren die misschien ook nodig zijn geweest om mezelf beter te leren kennen. Ik heb het al eens eerder geschreven dat het je veranderd, wat tot zekere hoogte waar is, maar het maakt je sterker en krachtiger (en een paar kilo zwaarder)
Wanneer je begint met fotografie, krijg je vaak de vraag welke richting je fotografie op gaat, wat je stijl is, etc. Dat heeft me in het begin heel veel bezig gehouden. Klanten vinden het belangrijk om om te weten, dacht ik. Ik vergat daarbij vaak mezelf, wat wil ik en hoe wil ik het?! Als ik het niet duidelijk heb, dan kan ik ook niet achter mijn eigen werk staan. Mijn fotografie, mijn stijl & zo doe ik het.

Het afgelopen jaar heb ik twee bruiloften mogen fotograferen. Super leuk om te doen, maar ook heel veel werk. Ondanks dat trouwfotografie een goed betaalde business is, heb ik toch besloten om maar heel af en toe een trouwerij te fotograferen. Het vraagt te veel tijd en energie die ik niet kan richten op andere dingen die ik leuk vind om te doen. Maar… "af en toe is" een prima compromis voor mezelf. Ik vind het echt heel leuk om te doen en zo'n hele dag mee te maken.

Het laatste belangrijke leerpunt is: eerlijk naar mezelf blijven. Doe de dingen die je echt leuk vindt om te doen en doe dat met de mensen die het ook echt leuk vinden om te doen. 


Het komende jaar wordt een heerlijk jaar waarin ik verder ga ontdekken, want nog niet alles is helemaal duidelijk in mijn hoofd. Mijn financiële doel wil ik gaan overtreffen en ik wil kijken naar mijn aanbod en de manier waarop ik dingen aanbiedt. Mochten jullie suggesties hebben, dan laat het me vooral weten!

Lieve mensen, nogmaals bedankt voor jullie support en liefde het afgelopen jaar. Het heeft heel veel voor me betekend om zo lekker vrij mijn persoonlijke gevoel te kunnen delen met jullie.

Ik wens jullie een prachtig mooi en rustig 2024!

 

“You’re expanding,

You’re growing,

You’re shifting! It’s gonna ruffle some feathers,

So be it!”

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.