Een Fotoshoot

Gepubliceerd op 21 mei 2024 om 16:56

Een fotoshoot! Het is voor veel mensen een drempel om over heen te gaan. Zeker als je zelf niet graag in de belangstelling staat! Want dan draait het allemaal om jou en ben jij zelf het eindresultaat. Weliswaar op beeld, maar er gaat nog wel het één en ander aan vooraf. Omdat ik begrijp hoe lastig het is om het jezelf voor te stellen EN om dat ik regelmatig de vraag krijg: "Hoe gaat het precies in z'n werk?", hier een (soort van) uitleg over hoe een fotoshoot gaat. Van begin tot eind!

 

Wel een kleine disclaimer; niet elke shoot en persoon is gelijk, dus deze blog is een algemene benadering. 

Eerste contact

Wanneer mensen hebben besloten om een fotoshoot te doen, dan gaat daar een heel proces aan vooraf. Het is niet iets wat je zomaar even beslist op maandagochtend bij de koffie. Nee! Het is een uiterst doordachte keuze die mensen maken. En vaak gebeurd dit naar aanleiding van iets wat er gebeurd is in het leven. Bijvoorbeeld wanneer je iets te vieren hebt of je gaat iets nieuws doen waar mooie portretten voor nodig zijn (nieuwe baan of de zoektocht naar een nieuwe baan). Het moment waarop je besloten hebt om dit te doen, dan begint er een andere zoektocht; welke fotograaf, welke stijl en hoe zit het met het budget. Belangrijk detail.

Klanten die bij mij komen, volgen me op mijn socials en zijn bekend met mijn werk. Super belangrijk, want elke fotograaf heeft zijn of haar stijl en manier van fotograferen. Er zijn ook altijd klanten die gehoord hebben dat ik fotografeer (via via) en komen op die manier bij me. Deze verwijs ik altijd eerst door naar de website met de informatie die ze nodig hebben om de keuze te maken. Voor mij belangrijk om te doen, omdat er dan geen verkeerde verwachtingen kunnen ontstaan. Waarom is dit belangrijk en wil je geen verkeerde verwachtingen? Voor mij is mijn stijl iets belangrijks. Het is een manier om me te onderscheiden EN het is authentiek. Het is wat ik het mooiste en leukste vindt om te doen en te maken. De drijfveer van mijn fotografie, hetgeen waar ik blij en enthousiast van wordt. 

Let's start the adeventure

Wanneer de klant heeft besloten om met mij te het avontuur aan te gaan, dan begint het pas echt. Om een goed beeld te krijgen van wat de klant graag wil, probeer ik altijd telefonisch contact te maken. Ik vind het altijd prettig om de persoon beter te leren kennen, voor mezelf duidelijk hebben welke ideeën de klant heeft en waarvoor de klant de foto's graag zou willen gebruiken.

Om ervoor te zorgen dat we op één lijn liggen, vraag ik de klant altijd om inspiratie of een moodbord voor de shoot. Inspiratie kun je gemakkelijk zoeken op bijv. Pinterest. Ik hou van Pinterest! Hier haal ik heel veel inspiratie vandaan voor shoots. Of het nu gaat om eigen werk of werk voor klanten... Pinterest heeft het!  Door middel van de juiste zoekwoorden in te vullen, kom je een heel eind. 

Als ik de inspiratie heb ontvangen, dan ga ik aan de slag. Ik zoek dezelfde inspiratie op en verwerk dit in een moodbord. Ik probeer hierin verschillende dingen vast te leggen. Hierin komt de inspiratie van de klant naar voren, maar ik probeer ook altijd iets in de zelfde stijl, maar dan net iets buiten de verwachting. Dit doe ik om eventueel andere mogelijkheid uit te lichten waar de klant misschien niet aan gedacht heeft of wat misschien buiten de comfortzone kan liggen. Belangrijk is wel om duidelijk aan te geven dat een moodbord ter inspiratie is en dus niet het eindresultaat kan zijn. 

De manier waarop we samen bezig zijn met het creëren van de ideeën en inspiratie zorgt ervoor dat we elkaar nog beter leren kennen. Het verteld ons waar we enthousiast van worden. Het creëert ook een bepaalde ontspanning in de aanloop naar de fotoshoot. Plus, het geeft ons heel veel praktische handvatten in de verdere voorbereiding van de shoot. 

Voorbereiding

Nadat we samen een datum hebben gepland en ik de bevestigingsmail heb gestuurd, kunnen we beide aan de slag met de verdere voorbereidingen. Door middel van het moodbord kunnen we de sfeer van de shoot bepalen. Dit is belangrijk voor de kleuren van bijv. kleding, achtergronden, etc. Afhankelijk van de shoot is kleding ontzetten belangrijk. Het bepaalt een groot deel van het eindresultaat. De klant kan in de kast kijken wat er bij de sfeer past en waar het zichzelf prettig bij voelt. Ik vraag altijd om net dat ene kledingstuk te pakken wat je normaal gesproken niet zo snel zou dragen of alleen bij bijzondere gelegenheden. Dit geeft de foto vaak net dat beetje extra wat je graag zou willen. Uiteraard kan er gebruik gemaakt worden van mijn fotografie garderobe, maar er is ook een mogelijkheid om evt. kleding te huren (zoals bovenstaande foto die handgemaakt is door de amazing ontwerpster Jonna van Royalty Costumes & te huren bij Studio Wonderland Rental). 

Wanneer de kleding bepaalt is, ga ik aan slag met het uitzoeken en voorbereiden van de setting van de fotoshoot. Vragen die ik mezelf stel zijn; hoe wil ik het licht hebben en wat heb ik daar voor nodig, welke achtergronden ga ik gebruiken (belangrijk voor het gebruiken van photoshop wanneer ik er zelf een achtergrond in wil zetten), etc. De grootste "sfeerbepalers". 

De Fotoshoot

Wanneer de datum inzicht is, zoek ik contact met de klant om alles nog een keer duidelijk te hebben. Mochten er vragen/opmerkingen zijn, dan hebben we nog alle tijd om ons hier mee bezig te houden en de details uit te werken. Ontspannen de shoot ingaan is het doel (ook al is dat niet helemaal mogelijk, want er blijft altijd een bepaalde gezonde spanning bij klanten). 

Dan is het zover; de fotoshoot! Tijdens de koffie/thee, spreken we alles nog een keertje door en gaan we aan de slag. We bepalen de eerste setting, kleding, visagie en haarstyling en we zijn klaar om te starten. Om de eerste spanning er een beetje uit te halen, begin ik altijd eerst met een lichttest. Dit kun je toch altijd het beste op het moment zelf bepalen en het is voor de klant een fijne manier om alvast een beetje te wennen aan het licht en de camera. Hier hoeft de klant nog niet te presteren. 

Wanneer alle instelling staan zoals we willen, gaan we aan de slag. Ik loods de klant door de fotoshoot heen. Hiermee bedoel ik dat ik tips en trics geef voor het beste en mooiste resultaat. Denk bijv. aan waar leg je je handen, hoe laat je je handen zien (gebogen vingers zorgen voor afgehakte vingers effect op foto's), Wat doe je met je benen, het effect van je hoofd iets kantelen of je schouders iets lager over juist hoger. Het zijn heel veel dingen waar ik op let tijdens de fotoshoot. Dit zijn dingen waar de klant nooit op hoeft te letten in het dagelijkse leven. Dus logisch dat ik daar bij help. Om de verschillen te laten zien en het effect van de kleine aanpassing duidelijk te maken, krijgt de klant regelmatig een voorproefje te zien op mijn (kleine) camera scherm. 

Ik ben nooit gebonden aan een tijdslimiet! We gaan door totdat we de perfecte foto's hebben. Dus voor mensen die denken dat het maken van foto's "ff snel" is... Think again 😃 (daar ga ik een andere keer een blog overschrijven. Thema; "Kun je ff snel een foto maken!"). Het begin is altijd lastig. Het ijs moet even gebroken worden om tot de ontspanning te komen. Meestal gebeurd dit wel door mijn enthousiasme wanneer ik de foto's op mijn camera zie en ik mijn enthousiasme niet verborgen kan houden. Wanneer de klant de vrijheid heeft gevonden en het gevoel van ongemak los heeft gelaten, dan zijn we echt begonnen.

Wanneer we helemaal klaar zijn, vraag ik altijd of we alles hebben, gedaan hebben EN of de klant zelf nog iets in gedachten heeft. Soms ga ik zo op in het moment dat ik wel eens iets kan vergeten of dat de klant spontaan een tof idee heeft. Dat geef ik graag alle ruimte

Na de Fotoshoot

Na een lange inspanning van zowel de klant als mij, zit de shoot erop. Hopelijk heeft de klant een hele toffe ervaring gehad. Samen bespreken we nog hoe de ervaring was en of het iets gebracht heeft bij de klant. 

Nu is het aan mij om de beelden om te toveren naar geweldige foto's. Ik ben mega Fan van photoshop, het geeft me een bepaalde rust en ontspanning wanneer ik hierin bezig ben. dus elke geselecteerde foto krijgt mijn speciale aandacht. De bewerking doe ik zoals afgesproken en in mijn eigen stijl. 

Na een laatste check, zet ik de foto's in een online galerij. Hier kunnen klanten op hun gemak door de foto's scrollen en een selectie maken van hun favoriete foto's. En kunnen snel en gemakkelijk gedownload worden. 

Een review is ontzettend fijn om te hebben. Of het nu een opbouwende is of een ontzettend positieve. Ze zijn beide waardevol om te krijgen. Op deze manier kan ik mijn fotografie laten groeien en fine tunen. Ik vraag klanten altijd om dit te doen. Dit kan bijv. via Google of via mijn eigen formulier. Deze is uitgebreider en geeft me meer inzicht in de ervaring van de klant. 

Het hebben van een fijn en veilig gevoel is voor mij ontzettend belangrijk. Het laat je zijn wie je wilt en mag zijn. Dat gevoel is iets wat ik mijn klanten heel graag wil laten voelen en ervaren. Een veilige zone waarin alles kan en mag. EN waar je volledig jezelf kan en durft te zijn. Wanneer de klant de foto's opnieuw bekijkt, dat gevoel terug kan halen en kan gebruiken in het dagelijkse leven als super power, dan is mijn missie meer dan geslaagd. De wereld is zoveel mooier, groter en unieker met jou als je echte zelf!

 

Heb jij wel eens een shoot gedaan? En hoe was die ervaring voor je? Deel het hieronder in de reacties

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.